Pohled do expozice výstavy Navracení identity

Výstavy

Navracení identity

Publikováno:
22. 6. 2019

Pohled do expozice výstavy Navracení identity

Výstava předmětů z majetku obětí druhé světové války pořádaná k připomenutí 80. výročí zavedení norimberských zákonů v Protektorátu Čechy a Morava a zahájení druhé světové války proběhla v historické budově Uměleckoprůmyslového musea 20. 06. 2019 — 03. 11. 2019.

Výstavu uspořádalo Centrum pro dokumentaci spolu s Uměleckoprůmyslovým museem v Praze ve spolupráci s Územní památkovou správou NPÚ na zámku Sychrově a Národní galerií Praha.

Katalog výstavy: ZDE

Před osmdesáti lety, 21. 6. 1939, zavedl říšský protektor Konstantin von Neurath v rámci svého nařízení o židovském majetku norimberské zákony také v Protektorátu Čechy a Morava. Zahájil tak období sociální a majetkové perzekuce osob, označených nacistickým režimem za židy, perzekuce, která v naprosté většině případů vyvrcholila deportací do koncentračních a vyhlazovacích táborů a smrtí deportovaných.

Pořádající instituce vystavily předměty, u nichž se podařilo Centru pro dokumentaci identifikovat původní majitele a které se v důsledku von Neurathova nařízení dostaly po skončení druhé světové války do státních sbírek. Připomínají jména a životní osudy obětí zvůle systému, který na základě arbitrárního klíče likvidoval konkrétní lidské bytosti (jejichž jména nahrazoval transportními čísly), aby se zároveň zmocňoval jejich majetku.

Výstava proběhla v historické budově Uměleckoprůmyslového musea v Praze.

Více informací na internetové stránce UPM: Navracení identity

Komentované prohlídky proběhly 25. června a 17. září v 18 hodin, komentovaná prohlídka pro pedagogy 27. srpna v 18 hodin.

Součástí výstavy byla projekce filmu Zbyňka Brynycha …a pátý jezdec je Strach (1964), který mistrně zachycuje atmosféru prvních transportů a zabavování židovského majetku.

Vernisáž výstavy:

Související